Çağımıza damgasını vuran bir numaralı kavram küreselleşmedir( = globalizm). Bu kavram en kısa olarak, tüm piyasaların bütünleşmesi, tek bir piyasaya dönüşmesi ve dünyanın tek bir köy haline gelmesidir. Küreselleşme, son 25-30 yıldır ekonomi literatürünü en çok işgal eden bir olgu. Nedenleri ve sonuçları her gün tartışılan globalizm, iş ve akademi çevrelerinde her yönüyle inceleme ve değerlendirme konusu olmakta. Bu tartışmalara girmeden, ve konumuzla bağlantılı olduğu için rahatlıkla söyleyebiliriz ki, dünya ticaretindeki 2000 yılından bu yana görülen muazzam artış küreselleşmenin hem nedeni hem de sonucudur. Ülkemiz de global ticaretin yükselişine paralel olarak, dış ticarette büyük bir hamle içindedir. Daha beş sene önce 31 milyar dolar düzeyinde bulunan ihracatımız 100 milyar dolar sınırına vardı. İthalatımız ise, 130 milyar doları buldu.
Doğallıkla, uluslar arası ticaretimizdeki sıçramanın işletme bazındaki etkisi çok sayıda uzman eleman ihtiyacının ortaya çıkmasıdır. Dış ticaret son derece bilgi yoğun ve deneyim gerektiren bir iştir. Dolayısıyla, dış işlemleri hakkıyla yürütebilecek ehliyetli elemanın yetişmesi kolay değildir. Ne yazık ki, bu konudaki eğitim veren resmi ve özel kurumlar sınırlı sayıda olduğu gibi, eğitimin kalitesi de tartışmalıdır.
İşte bu yazı serisinin amacı; dış ticaret konusunda fiilen çalışan firmaları, ihracat-ithalat yapmaya heveslenen kişi ve şirketleri, üniversitelerde, yüksek okullarda ve özel eğitim kurumlarında öğrenciye dış ticaret dersi veren akademisyen ve eğitmenlere dış ticareti gerçekten her yönüyle kapsayan, bilgileri sunmaktır.
Yaptığımız çalışmadan kişisel beklentimiz sadece, dış ticaretin herhangi bir alanında çalışan kimselere az veya çok yararlı olduğumuzu hissetmenin vereceği zevk ve gururdan ibarettir.
Selam ve Saygılarımla,
Sami Uslu
SAÜ Sapanca MYO Öğr.Gör.
Bu Haber Toplam 1597 Defa Okunmuştur |